Dr Irena Radović

Viceguverner

Irena P. Radović imenovana je Odlukom Skupštine Crne Gore od 6. marta 2017. godine za viceguvernera Centralne banke za kontrolu bankarskog sistema, sa mandatom u trajanju od šest godina. Prije imenovanja na funkciju viceguvernera od oktobra 2016. godine obavljala je dužnost savjetnika guvernera za kontrolu bankarskog sistema. Sadašnje funkcije gđe Radović uključuju kontrolu nebankarskih finansijskih institucija i nadzor zaštite korisnika finansijskih usluga. Članica je Savjeta za finansijsku stabilnost, članica Savjeta CBCG po funkciji, te zamjenica predsjedavajućeg Investicionim komitetom CBCG.

Rođena je u Podgorici gdje je na Ekonomskom fakultetu diplomirala kao prva u klasi u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa 2000. godine. Dobitnica je nagrada “19. decembar” (1999) i Nagrade Univerziteta Crne Gore za ostvareni uspjeh na studijama (2000).

Magistarske studije iz međunarodnih odnosa završila je na Kraljevskom koledžu Univerziteta Kembridž u Ujedinjenom Kraljevstvu 2002. godine, dok je magistraturu iz ekonomskih nauka stekla na Konzorcijumu za istraživanja i obrazovanje u primjenjenoj ekonomiji (CORIPE) u Italiji 2003. godine.

Odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu Crne Gore 2009. godine, stekavši zvanje doktora ekonomskih nauka. Od 2000. godine angažovana je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore na predmetima Međunarodna ekonomija i Globalizacija svjetske privrede, a 2011. godine izabrana u zvanje docenta u oblasti monetarne ekonomije EU na Univerzitetu Donja Gorica.

Profesionalnu karijeru započela je 2000. godine, na mjestu najprije demonstratora, a potom saradnika u nastavi na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, uz paralelan angažman u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore.

Godine 2003. imenovana je na mjesto šefa Britanske kancelarije u Podgorici kao predstavnik Vlade Velike Britanije u Crnoj Gori. Nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti 2006. godine preuzela je dužnost zamjenika britanskog ambasadora u Crnoj Gori u Ambasadi Velike Britanije u Podgorici, do odlaska na specijalizaciju na All Souls koledž Univerziteta Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu u februaru 2007. godine sve do jula iste godine kada je imenovana za pomoćnika ministra inostranih poslova Crne Gore.

Gđa Irena Radović imenovana je na mjesto ambasadora Crne Gore u Republici Francuskoj, i nerezidentnog ambasadora u Knjaževini Monako i Knjaževini Andori u oktobru 2010. godine i dužnost obavljala do februara 2015. U ovom periodu bila je ambasador i stalni predstavnik Crne Gore pri UNESCO, a u periodu 2011 – 2015. bila je u Izvršnom odboru UNESCO, te u periodu 2011-2013. obavljala dužnost potpredsjednika Generalne konferencije UNESCO.

U periodu 2011-2015. godine bila lični izaslanik Predsjednika Crne Gore u Stalnom savjetu Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF), stalni delegat Crne Gore pri Međunarodnom birou za ekspozicije (BIE), te zastupala Crnu Goru u drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Parizu – OECD, OIV, OIE, BIPM i Eutelsat-u.

U aprilu 2014. godine u sjedistu Republikanske garde Francuske Republike u Parizu, dodijeljena joj je zlatna medalja i Povelja univerzalne lige za javno dobro.

Princ Albert II od Monaka odlikovao je decembra 2014. godine Irenu Radović Ordenom Viteza reda Svetog Karla, najprestižnijim redom odlikovanja koje dodjeljuje Knjaževina Monako, ispred reda Grimaldi, zaslužnim pojedincima ili državama.

Govori tečno engleski, francuski i italijanski, a služi se španskim, albanskim i njemačkim jezikom.