Saopštenja - Mart 2006. godine

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 30.3.2006. godine

 

 

Izvještaj glavnog ekonomiste CBCG za januar 2006. godine

 

Savjet Centralne banke Crne Gore, predsjedavao predsjednik Ljubiša Krgović, usvojio je na današnjoj sjednici izvještaj glavnog ekonomiste za januar 2006. godine.

Cijene na malo u januaru su u odnosu na decembar povećane za 0,2%, dok su troškovi života porasli za 0,3%. Osnovni uzrok cjenovnog porasta je rast cijena naftnih derivata, uvodjenje PDV-a na neke proizvode koji prethodno nijesu bili oporezivani, kao i porast cijena nekih poljoprivrednih proizvoda.

Na finansijskom tržištu  i dalje su prisutne pozitivne tendencije, iako je za neke indikatore ostvaren očekivani sezonski pad. Tako su ukupni depoziti  povećani za 0,7% u odnosu na decembar (85,4% u odnosu na januar prethodne godine), a štednja stanovništva je povećana za 5,9% (141% u poslednjih dvanaest mjeseci). Industrijska proizvodnja je u januaru bila niža za 2,1% u odnosu na decembar, što je uobičajen sezonski pad, ali je u odnosu na januar minule godine nivo industrijske proizvodnje bio viši za 5,7%. Broj turista koji su u januaru posjetili Crnu Goru  bio je za 50% viši u odnosu na januar prošle godine, dok je u odnosu na isti prošlogodišnji period broj noćenja povećan za 13 000 hiljada.

Zaduženje države po osnovu emisije državnih zapisa i dalje se smanjuje. Na aukcijama državnih zapisa zabilježene su najniže kamatne stope od počekta emisije, koje su bile niže i od 0,5%. Razloge za pad kamatnih stopa treba tražiti u uspostavljenoj makroekonomskoj stabilnosti, zavidnom kredibilitetu države, ali i višestruko višoj tražnji od ponude.

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 17.3.2006. godine

 

Radionica CBCG i MMF-a

‘Centralno bankarstvo bez monetarne politike’

 

U Podgorici je od 15. do 17. marta u organizaciji Centralne banke Crne Gore i Međunarodnog monetarnog fonda, održana radionica posvećena centralnom bankarstvu bez monetarne politike.

Polaznici radionice razmatrali su elemente na koje centralne banke treba da se fokusiraju u uslovima kada su ograničene mogućnosti korišćenja instrumenata monetarne politike, s posebnim osvrtom na ulogu koju centralna banka treba da ima u takvoj situaciji. Tokom radionice naročita pažnja posvećena je pitanju finansijske stabilnosti koja je usko povezana sa izborom monetarne politike. Pored predstavnika Centralne banke Crne Gore u radu radionice učestvovali su i predstavnici centralnih banaka iz regiona, dok su predavači bili eksperti MMF-a. Radionica je rezultat dosadašnje uspješne saradnje CBCG i MMF-a, a po njenom završetku polaznicima su uručene diplome.    

 

 

 

.