Saopštenja - Januar 2006. godine

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 24.1.2006. godine

IZRAZI SAUČEŠĆA CENTRALNE BANKE

 

U ime Savjeta Centralne banke Crne Gore, svih zaposlenih i u svoje ime izražavam saučešće porodicama nastradalih u teškoj željezničkoj nesreći koja nas je zadesila. 

U ovim trenucima duboke tuge, upućujemo želje za brz oporavak povrijeđenim putnicima  i zahvalnost brojnim spasilačkim službama i građanima na iskazanoj požrtvovanosti i herojskim naporima  prilikom  spašavanja povrijeđenih i potrage za nestalima.   

Savjet Centralne banke Crne Gore pridružio se naporima Vlade u pružanju pomoći porodicama nastradalih i povrijeđenih putnika i ublažavanju posljedica nesreće. Iskreno saučešće i spremnost da pomogne izrazila je i Narodna banka Srbije.  

Teško je pronaći prave riječi za tugu koju svi osjećamo. Naše molitve i misli su sa vama.  

 

Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore

Ljubiša Krgović

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 19.1.2006. godine

 

U Beču završen XI Euromoney forum

 

Na upravo završenom XI Euromoney forumu posvećenom Centralnoj i Istočnoj Evropi,  interesovanje za Crnu Goru pokazala je jedna od najvećih bankarskih grupa u Evropi «Dexia» koja je spremna da već ove godine počne sa odobravanjem kredita Vladi i opštinama, za unaprjeđenje infrastrukture i rješavanje komunalnih problema. Ukupna aktiva «Dexie» iznosi oko 480 milijardi eura, što je približno vrijednosti 300 crnogorskih BDP iz 2005.

Na konferenciji Euromoney koja je od 17. do 19. januara održana u Beču, glavni ekonomista CBCG dr Nikola Fabris, govorio je o crnogorskim iskustvima u obaranju inflacije, podsticanju ekonomskog rasta, privlačenju stranih investicija i reformi bankarskog sistema. Učesnici panela posvećenog monetarnoj politici pokazali su posebno interesovanje za funkcionisanje eurizovane ekonomije kakva je crnogorska  i ostvarene pozitivne rezultate na planu obaranja stope inflacije. Učešće na Euromoney konferenciji od velikog je značaja za promociju Crne Gore, kada se ima u vidu da većinu učesnika konferencije čine investitori i bankari zainteresovani za širenje biznisa ka zemljama Centralne i Istočne Evrope.

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 11.1.2006. godine

 

Najsavremeniji standardi u poslovanju banaka 

U Bazelu je održan sastanak Bazelskog komiteta i lidera grupe supervizora banaka iz regiona, kojem je u svojstvu predsjedavajućeg Grupe supervizora iz zemalja Centralne i Istočne Evrope prisustvovao zamjenik generalnog direktora CBCG Goran Knežević.  Na sastanku je razmatrana implementacija novog standarda u bankarstvu poznatijeg kao  Bazel II, revizija osnovnih principa efikasne kontrole banaka, kao i vrednovanje kreditnog rizika u kontekstu implementacije Bazela II.    

Zamjenik generalnog direktora za kontrolu banaka CBCG Goran Knežević, govorio je o ključnim izazovima u implementaciji Bazela II. Kao predsjedavajući Grupe supervizora Knežević je predstavio najnovija unapređenja u oblasti kontrole banaka, u zemljama  članicama grupe. On je saopštio zajedničke stavove o predloženim izmjenama osnovnih bazelskih principa efikasne kontrole banaka i naglasio da će sugerisana revizija razvijati kapacitet suprevizije banaka, u pravcu jačanja sigurnosti bankarskog sektora, a time i finansijske stabilnosti u domaćim i međunarodnim okvirima.  

Knežević je u Bazelu najavio da će Centralna banka Crne Gore kao predsjedavajući Grupe bankarskih supervizora za Centralnu i Istočnu Evropu u 2006. godini, biti domaćin XIX godišnje konferencije te grupe koja se od 5 do 8 aprila održava u Crnoj Gori.