Saopštenja - Avgust 2005. godine

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 24.08.2005. godine

 

 

Predsjednik Savjeta CBCG na simpozijumu o

zakonodavstvu u oblasti bankarstva i trgovine

 

  Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović, učestvuje na  simpozijumu posvećenom 'zakonodavstvu u oblasti bankarstva i trgovine', koji se od 25. do 29. avgusta održava u Salzburgu. Predsjednik Savjeta će na poziv organizatora, održati predavanje na temu 'Eurazacije i reforme  bankarskog sistema u Crnoj Gori'.

Simpozijum u Salzburgu spada u red elitnih ekonomskih skupova današnjice, a okuplja predstavnike centralnih i poslovnih banaka, vodeće eksperte iz oblasti prava i ekonomije, te pripadnike stručne i naučne javnosti. U fokusu ovogodišnjeg simpozijuma su aktuelne promjene u zakonodavstvu iz oblasti bankarstva i trgovine, a učesnici će u svojim  diskusijama  razmotriti  pitanja vezana za Pakt stabilnosti, superviziju banka, kao i jedan od najaktuelnijih  trendova u oblasti poslovanja -medjunarodna spajanja  banaka ili kompanija. Pored predsjednika Savjeta CBCG, na seminaru učestvuju:    

-Franc-Kristof Zejtler, član UO njemačke Bundesbanke iz Frankfurta

-Gertruda Tumpel-Gugerel, član IO Evropske centralne banke iz Frankfurta

-Johen Sanio, predsjednik  Federalnog nadzornog finansijskog autoriteta iz Bona

-Sonjou Šaterje, potpredsjednik ICICI banke iz Londona, i mnogi drugi.

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica,17.08.2005. godine

 

 

Izvještaj glavnog ekonomiste CBCG januar-jun 2005.

   

Šezdeset i treća sjednica Savjeta Centralne banke, predsjedavao predsjednik Savjeta Ljubiša Krgović, održana je 17 avgusta  t.g. u Podgorici. Na sjednici su razmatrani rezultati rada Centralne banke, prezentovan i usvojen izvještaj glavnog ekonomiste za januar-jul 2005. godine, kao i niz dokumenata od značaja za njen rad. 

Stopa inflacije (mjerena indeksom cijena na malo) u prvih šest mjeseci ove godine, iznosila je 1,2% odnosno 0,2% na mjesečnom nivou. Očekivanja su Centralne banke da neće doći do povećanja inflacije u odnosu na prethodnu godinu, pa će se do kraja 2005. inflacija  kretati između 3-3,5%

Posjeta  turista u prvoj polovini godine veća je za 17,3%, u  odnosu na uporedni period lani. Više je i domaćih i stranih turista, dok su ukupni prihodi od turizma povećani za 13,1%. Deficit tekućeg računa platnog bilansa u prvih šest mjeseci iznisi 103,4 miliona eura i veći je za 9 miliona eura, u odnosu na isti prošlogodišnji period. Industrijska proizvodnja je u prvih šest mjeseci 1,8% niža u odnosu na isti period lani, a posljedica je niže proizvodnje sektora Električna energija, gas i voda, tako da do kraja 2005. možemo očekivati njen relativno skroman rast,  do 2%.

Priliv direktnih stranih investicija sedam puta je veći u odnosu na isti period prošle godine i u prvih šest mjeseci  iznosi 212,7 miliona eura. 

Likvidnost banaka je na zadovoljavajućem nivou, a o kontinuiranom rastu povjerenja u bankarski sektor, najbolje govori rast depozita. Ukupni depoziti u ovoj godini, povećani su za 28% i na najvišem su nivou od kada postoje uporedni podaci. Depoziti privrede  na kraju juna dostigli su nivo od 106, 1 milion eura, što je u odnosu na kraj 2004. godine za 24% više. Štednja stanovništva nastavlja rast po izuzetno visokim stopama i na kraju drugog kvartala nivo štednje dostigao je iznos od 116,6 miliona eura, odnosno  47% više u odnosu na kraj prošle godine.

Kamatne stope iako u blagom padu, znatno su više u odnosu na razvijene tržišne privrede, ali usljed poboljšane makroekonomske situacije očekujemo i nastavak trenda opadanja kamatnih stopa. Završetak privatizacije Podgoričke banke svakako će dati dodatni podsticaj daljem razvoju i povećanju nivoa konkurentnosti.

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 2.8.2005. godine

 

 

Skupština Republike Crne Gore je na četvrtoj sjednici prvog redovnog zasijedanja u 2005. godini, dana 28. jula 2005. godine, za člana Savjeta Centralne banke Crne Gore, na predlog Vlade Republike Crne Gore, imenovala prof. dr FRANJA ŠTIBLARA, dekana Pravnog fakulteta u Ljubljani.