Saopštenja - Arhiva - Decembar 2001. godine

 

 

 

 

Podgorica, 31. 12.  2001. godine

 ZAMIJENITE MARKE TOKOM NOVOGODIŠNJIH PRAZNIKA  

Uvođenje eura u platni promet Crne Gore počeće 1. januara 2002. godine. S obzirom da je to vrijeme Novogodišnjih praznika,  konverzija će biti moguća: 

·        u jedinicama Centralne banke Crne Gore – Platni promet u Podgorici, Žabljaku i Budvi – 1. i 2. januara 2002. godine - radno vrijeme od 10,00 do 14,00 časova.

·        U Crnogorskoj komercijalnoj banci – šalter u Ulici Marksa i Engelsa (zgrada »Vektre) – 1. januara 2002. godine – radno vrijeme 00.00 do 06,00 časova.

·        U Podgoričkoj banci a.d. Podgorica – šalter na Trgu »Ivana Milutinovića« u Podgorici, 1.januara 2002.godine - radno vrijeme od  00,00 do 19,00 časova.

·        U hotelima Podgorica u Podgorici, Jezera na Žabljaku i Avala u Budvi takođe će biti moguća zamjena maraka na njihovim mjenjačnicama,  od 00.00 do do 03.00 časova. Napominjemo da će se u ovim hotelima 31. decembra 2001. od 21.00 do 00 h vršiti  i prodaja starter paketića eura po cijeni od 20 DEM.

Od 3. januara 2002. godine nadalje, konverzija će se obavljati u svim jedinicama Centralne banke u Crnoj Gori – Platni promet i Crnogorskoj komercijalnoj, Euromarket, Hipotekarnoj i Podgoričkoj banci. 

Centralna banka upućuje srdačne čestitke za predstojeće praznike svim svojim saradnicima i svim građanima Crne Gore.

 

 

Podgorica, 26. 12. 2001. godine

  STIGLI SU STARTER PAKETIĆI  

Od 27. 12. 2001. godine starter paketići eura mogu se kupiti u svim jedinicama Centralne banke - Platni promet u Crnoj Gori – radno vrijeme od 8.00 do 14.00 h svakog radnog dana. 

Uvođenje eura u platni promet Crne Gore počeće 1. januara 2002. godine. S obzirom da je to vrijeme novogodišnjih praznika, 1. i 2. januara konverzija će biti moguća u jedinicama Centralne banke Crne Gore – Platni promet u Podgorici, Žabljaku i Budvi – radno vrijeme od 10 do 14 časova.  

U hotelima Podgorica u Podgorici, Jezera na Žabljaku i Avala u Budvi takođe će biti moguća zamjena maraka na njihovim mjenjačnicama,  od 00 do do 03 časova. Napominjemo da će se u ovim hotelima 31. decembra 2001. od 21.00 do 00 h vršiti prodaja starter paketića eura po cijeni od 20 DEM. 

Od 3. januara 2002. godine nadalje, konverzija će se obavljati u svim jedinicama Centralne banke u Crnoj Gori – Platni promet i Crnogorskoj komercijalnoj, Euromarket, Hipotekarnoj i Podgoričkoj banci.

 

 

23. 12. 2001.godine

 CENTRALNA BANKA I NARODNI MUZEJ ORGANIZUJU IZLOŽBU NOVCA 

Povodom uvođenja eura u platni promet Crne Gore Centralna banka Crne Gore i Narodni muzej Crne Gore organizuju izložbu »Novac u Crnoj Gori nekad i sad«. Izložba je postavljena u Cetinju - Biljarda, a biće otvorena 24. 12. 2001. godine u 18. h. 

Ovom izložbom Centralna banka željela je da javnoj kampanji organizovanoj povodom uvođenja eura da posebnu čar. U Cetinju, u kulturnom ambijentu koji pruža Njegoševa biljarda, naći će se istoričari, etnolozi, arhivisti i novinari  sa ekonomistima, bankarima i političarima. Zajedno će osvježiti svoja znanja o novcu u gradovima na primorju iz ilirskog i kasnijih perioda, podsjetiti se zašto Mojkovac ima to ime, zašto Njegoš nije iskovao perun. Očekujemo da će ih posebno zanimati kovanje i izdavanje perpera, kad su kovani srebrni, a kad zlatni, gdje je štampan perper i je li on bio novac ili bon koji se mijenjao za novac u Crnogorskoj banci na Cetinju. 

Okupiće se na jednom mjestu ljudi pametni i radoznali da se nečega vrlo starog i manje starog sjete  i da se o novom informišu – a to novo je euro. Radovaće nas ako budemo mogli ustvrditi da je novi novac euro – moneta koja okuplja ljude. 

Autori ove izložbe, gospoda Velimir Vujačić i Božidar-Dragan Martinović sa saradnicima iz Trezora Centralne banke, Narodnog muzeja i drugih kulturnih institucija osmislili su ovu izložbu. U povezivanju starog i novog, duhovnog i materijalnog pomoći će i kvintet Muzičke akademije sa Cetinja, koji će nas klasičnom muzikom uvesti u ovaj događaj. Očekuje se da će uvodno izlaganje na izložbi dati direktor Narodnog muzeja Crne Gore, gospodin Petar Ćuković. Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore, gospodin Ljubiša Krgović otvoriće ovu izložbu. 

Nadamo se da će naši mediji – posebno urednici/redakcije kulturnih programa zabilježiti ovaj događaj.

 

 

18.12. 2001. godine

EURO JE STIGAO

Danas su u Crnu Goru prispjele prve količine eura. Centralna banka Crne Gore dobila je traženi iznos eura u odgovarajućoj apoenskoj strukturi od njemačke Komercbanke, shodno dogovoru postignutom početkom septembra ove godine. U pitanju je količina koja je dovoljna da zadovolji potrebe naših građana i privrede u početnoj fazi konverzije. Apoenska struktura – posebno sitnog novca je takva da neće biti potrebno da se zaokružuje na 5 ili 10 centi da bi se mogao vratiti kusur. Najveća novčanica u ovoj fazi je od 100 EUR, čime se omogućava lagano navikavanje stanovništva na novi novac. 

Centralna banka držala je od avgusta oročena sredstva kod Komercbanke, tako da su kamate dobijene na njih bile dovoljne da pokriju troškove konverzije – zato smo u mogućnosti da građanima omogućimo besplatnu konverziju maraka. 

Euro će biti dostupan nakon Novogodišnjih praznika – na šalterima Crnogorske komercijalne, Euromarket, Hipotekarne i Podgoričke banke, kao i na šalterima Centralne banke Crne Gore u svim gradovima u Republici. 

Isporuka novca obavljena je preko Podgoričkog aerodroma – isporuka teška 41.785 kg, novac podijeljen u 82 vreće i 62 kontejnera. 

Da podsjetimo, vrijednost jednog eura je 1,95583 marke. 

U prilogu saopštenja dajemo tabelarni pregled šaltera sa informacijama o radnom vremenu  službi na kojima će se vršiti zamjena njemačke marke u euro.