Saopštenja - April 2006. godine

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 28.4.2006. godine

Jubilarni kovani novac

 

Savjet Centralne banke Crne Gore, predsjedavao predsjednik Ljubiša Krgović, donio je odluku o puštanju u opticaj reprodukcije crnogorskog kovanog novca. Jubilarne kovanice nose oznaku 2006. godine, a iskovane su povodom 100 godina od puštanja u opticaj prvog crnogorskog državnog novca.  

Kao suverena država, Crna Gora je emitovala svoj novac prvo kao Knjaževina a potom kao Kraljevina. Na osnovu ukaza knjaza Nikole iz aprila 1906. godine, u Beču je iskovan prvi crnogorski državni novac. Srebreni novac Crne Gore "PERPER"  prvi put je kovan 1909. godine, a po veličini, težini i vrijednosti izjednačen je sa austrijskom krunom. Dvije serije crnogorskog zlatnog novca iskovane su 1910. godine, prva u doba Knjaževine Crne Gore a druga povodom proslave 50-godišnjice vladavine knjaza Nikole i proglašenja Kraljevine. Nažalost, sa nestankom države Crne Gore, u kraljevini SHS zlatni perperi su masovno pretapani, a zbog nepovoljnog kursa razmjene vlasnici zlatnih perpera su pretrpjeli ogromnu štetu. Naime, realna vrijednost zlatnih perpera bila  je ispod tržišne vrijednosti zlata, pošto je administrativnom odlukom u odnosu na srbijanski dinar, u novoj državi perper mijenjan 1:2 iako je iza njega stajala ista zlatna podloga za metalni, a realna za papirni novac.  

Crnogorski kovani novac, osobito zlatni, po ljepoti svog dizajna, jasnoći gravure, stilske i tehničke obrade, spada u sam vrh svjetske numizmatike onoga doba i danas je izuzetno cijenjen na svjetskom numizmatičkom tržištu. 

Savjet Centralne banke na današnjoj sjednici, usvojio je izvještaj glavnog ekonomiste za februar 2006. godine, Statistički bilten Centralne banke i radnu studiju o Fondovima i programima pomoći EU, sa osvrtom na Crnu Goru. Cijene na malo su u februaru u odnosu na januar povećane za 0,1%, dok su troškovi života porasli za 0,3%. Na finansijskom tržištu su nastavljene pozitivne tendencije. Ukupni depoziti su u odnosu na decembar prošle godine povećani za 3,7%, a štednja stanovništva za 3,1%. Industrijska proizvodnja u februaru je bila niža za 9,5% u odnosu na januar, ali je u odnosu na februar prethodne godine, nivo industrijske proizvodnje bio viši za 4,7%. Broj turista koji su posjetili Crnu Goru u prva dva mjeseca 2006. godine, bio je za 45% viši u odnosu na isti period lani, što ukazuje ne uspješnu realizaciju zimske turističke sezone. Ostvaren je značajan rast dolazaka stranih turista od 81% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je broj ostvarenih noćenja bio viši za 30,5%.

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 24.4.2006. godine

 

Završeni Proljećni sastanci  MMF-a i Svjetske banke

Delegacija Crne Gore koja učestvuje na proljećnim sastancima MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu, susrela se sa Entonijem Vejnom, pomoćnikom državnog sekretara Kondolize Rajs za ekonomska pitanja i Nensi Li, zamjenikom pomoćnika ministra finansija SAD-a.
 Razgovarano je o prošlogodišnjim ekonomskim kretanjima i trendovima za 2006. godinu, koji su ocijenjeni kao pozitivni.

Naročito je pozitivno ocijenjen  rast stranih investicija u Crnoj Gori i mjere preduzete od strane Vlade RCG na ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta. Predstavnici američke administracije posebno interesovanje pokazali su za aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori i projekcije budućih odnosa sa MMF-om i Svjetskom bankom. U tom kontekstu, ministar Lukšić je istakao da politička dešavanja, organizacija referenduma i nakon toga izbora, neće imati negativnog uticaja na ekonomske performanse i ponovio spremnost Vlade Crne Gore da razgovara sa Vladom Srbije o svim pitanjima od obostranog interesa u periodu nakon održavanja referenduma

Tokom Proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske Banke, delegacija RCG susrela se i sa direktorom USAID-a za Balkan, Edvardom Dikensom. 

Delegacija RCG, predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović i ministar finansija dr Igor Lukšić u razgovoru sa Edvardom Dikensom, direktorom USAID-a za Balkan

 Tokom susreta, analizirana su ekonomska kretanja u Crnoj Gori i odnosi sa međunarodnim finansijskim institucijama. Naglašeno je pitanje realizacije tekućih projekata USAID-a, kao i programa u naredne tri godine, posebno u infrastrukturnim i drugim razvojnim oblastima. Predsjednik Savjeta Centralne Banke Crne Gore Ljubiša Krgović i ministar finansija dr Igor Lukšić, susreli su se i sa investicionom grupom iz Njuorka ’Pikvik Kapital’, kojom prilikom je razgovarano o ekonomskom ambijentu za privatne investicije u Republici. Ova investiciona grupa posebno je zainteresovana za oblast turizma, energetike, zdravstva, obrazovanja i finansijskih usluga

 

 

 

 

  Proljećni sastanci MMF-a i Svjetske banke

Delegacija Crne Gore koju predvode  predsjednik Savjeta Centralne banke Ljubiša Krgović i ministar finansija dr Igor Luksic, nastavila je radnu posjetu Vašingtonu razgovorima sa predstavnicima MMF-a, zamjenikom direktora MMF-a En Kruger,  direktorom MMF-a za Evropu Majklom Deplerom, kao i novim šefom misije Piterom Dojlom. Razgovarano je o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, kao i reviziji upravo završenog aražmana i okviru za budući aranžman.

Delegacija je istakla namjeru Crne Gore, da u najkraćem mogućem roku reguliše buduće samostalno članstvo nakon referenduma, dok će se komunikacija sa Međunarodnim monetarnim fondom, u domenu ekonomskih i finansijskih politika odvijati nesmetano bez obzira na status u MMF-u. Posjeta misije MMF-a Crnoj Gori očekuje se tokom juna mjeseca.

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 21.4.2006. godine

 

Proljećni sastanci MMF-a i Svjetske banke

Delegacija Crne Gore, koju sačinjavaju predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović i ministar finansija dr Igor Lukšić,  sa svojim saradnicima, učestvuje na proljećnim sastancima MMF-a i Svjetske banke, koji se održavaju u Vašingtonu.  

Tokom prvog dana proljećnih sastanaka delegacija Crne Gore prisustvovala je sastanku Konstituence, kojim predsjedava Švajcarska. Na sastanku su razmatrana pitanja saradnje članica Konsitituence sa MMF i SB. predsjednik Savjeta Centralne banke Ljubiša Krgović i Ministar Lukšić  nakon sastanka Konstituence susreli su se sa ministrom finansija Švajcarske Rudolfom Mercom i guvernerom Žan Pjer Rothom . Prezentirana je aktuelna ekonomska i politička situacija, sa posebnim naglaskom na predstojeći referendum. Razgovarano je o budućoj saradnji izmedju dvije drzave, bilateralno i u okviru Konstituence. Predsjednik Savjeta Centralne banke Ljubiša Krgović i ministar Lukšić su imali i susret sa Lešekom Belcerovićem guvernerom Centralne banke Poljske. Tema razgovora su bila pitanja saradnje izmedju dvije banke.

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 20.4.2006. godine

 

Delegacija CBCG u Vašingtonu

 

Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović sa saradnicima, učestvuje na redovnom Proljećnom zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koje sjutra počinje u Vašingtonu. Tokom boravka u Vašingtonu, delegacija CBCG će pored susreta sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a, imati i niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima američkog Stejt departmenta, američkog Trezora kao i sa predstavnicima poslovnih banaka, 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 18.4.2006. godine

Naučni skup o novcu u Crnoj Gori 

 

Naučni skup posvećen novcu na teritoriji Crne Gore održaće se u Hotelu ‘Grand’ na Cetinju 19. i 20. aprila 2006. godine. Skup organizuju Centralna banka Crne Gore, Istorijski institut iz Podgorice i Državni Arhiv sa Cetinja, koji je ujedno i domaćin, a veliki broj naučnih radnika, akademika, istoričara, ekonomista i numizmatičara govoriće o monetama koje su se koristile na teritoriji Crne Gore od antičkih vremena, preko zetskih vladara Balšića, do kovanja Perpera - prvog crnogorskog državnog novca, dinara i vremena hiperinflacije, do savremenog doba, uvođenja jednovalutnog sistema, monetarne stabilnosti i eura.  

Planirano je da skup otvori premijer Milo Đukanović, u  srijedu 19. aprila, u 11.00 sati.   

Centralna banka poziva sve zanteresovane medije u Republici da proprate otvaranje skupa.

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 9.4.2006. godine

 

Počinje konferencija bankarskih supervizora iz centralne i istočne Evrope 

 

Konferencija bankarskih supervizora iz centralne i istočne Evrope (BSCEE) u organizaciji Centralne banke Crne Gore počinje sjutra, 10. aprila u hotelu Maestral u Miločeru.  Zamjenik generalnog direktora za kontrolu banka Goran Knežević predsjedavajući je ovog regionalnog udruženje za 2006. godinu, čiji je cilj da se kroz saradnju regulatornih tijela iz zemalja centralne i istočne Evrope i razmjenu tehnika kontrole banaka, iskustava i informacija unaprijedi stabilnost bankarskog sistema čitavog regiona.  

Konferencija je posvećena korporativnom upravljanju u bankama i Bazelu II, a učesnici će govoriti o iskustvima u primjeni novog standarda u kontroli banaka Austrije, Njemačke, SAD-a, i zemalja članica regionalne grupe. Konferencija u Miločeru okupiće neka od vodećih imena centralnog bankarstva iz Evrope i svijeta, među kojima su, potpredsjednik njujorškog FED-a Vilijam Rutlidž, predsjednik njemačkog federalnog autoriteta za finansijsku kontrolu Johen Sanio i Čarls Frilend iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS).  

Konferenciju će u 9.30 sati otvoriti predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović Pozivamo sve zainteresovane medije u Republici da proprate otvaranje konferencije. 

Venue: Konferencijska sala hotela Maestral, Miločer

 

 

 

 

 CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 7.4.2006. godine

 

Fabris na Kran Montana Forumu

 

Na ovogodišnjem Kran Montana Forumu, koji se u Zagrebu održava na temu ‘Hrvatska: Evropska kapija za Jugoistočnu Evropu’, Centralnu banku Crne Gore predstavlja glavni ekonomista Nikola Fabris. Fabris je na današnjem panelu govorio o ‘Razvojnim izazovima u jugoistočnoj Evropi’.

Više od 400 učesnika Kran Montana Foruma tokom protekla tri dana, govorilo je o evropskom ujedinjenju, turizmu, borbi protiv korupcije i ulozi pravosuđa u kreiranju povoljne klime za razvoj preduzetništva, kao i razvoju finansijskog, saobraćajnog i energetskog sektora u jugoistočnoj Evropi.