Saopštenja - April 2003. godine

 

 

 

Podgorica, 11.4.2003. godine 

 

NAREDNE NEDJELJE U BUDVI – PROGRAMI OBUKE ZA RAD NA SWIFT-U

                       

SWIFT  (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) -  Međunarpodno udruženje registrovano u Briselu , obezbjeđuje siguran prenos poruka, zahvaljujući softveru koji koristi oko 7000 finansijskih institucija u 198 zemalja.  Poruke se mogu odnositi na plaćanja, potvrđivanje dogovorenih poslova ili obavještavanje.

U cilju boljeg upoznavanja,  korišćenje softvera  i rada na SWIFT-u – u Budvi će se, počev od 14. aprila, održati više programa obuke, namijenjenih službenicima CBCG i poslovnih banaka koji će aktivno koristiti SWIFT-ov softver. U pitanju su sljedeći programi:

·        Osnovna znanja – vaš pasoš za ulazak u SWIFT – 14. aprila

·        Prenos kredita klijenata i instrukcije o likvidnosti,  15. i 16.

·        Naplata i dokumentarni krediti – 17. i 18.

·        Devizna berza i tržišta novca – 19. aprila 

Program organizuje Centralna banka Crne Gore – uz angažovanje instruktora iz SWIFT-ovog Odjeljenja za edukaciju. Ovo je priprema Centralne banke Crne Gore za direktno uključivanje u SWIFT, koje je planirano za početak juna t.g.

Program se prvi put organizuje u Crnoj Gori. S obzirom da predstavlja redovnu obuku koje SWIFT pruža svojim korisnicima, program će se za učesnike s naših prostora u narednom periodu organizovati dva puta godišnje.

Rezultat obuke treba da bude unapređenje efikasnosti plaćanja i uopšte komunikacije među bankama.

 

Podgorica, 14. 4. 2003. godine

 

DOGOVORENO PREDSTAVLJANJE SRBIJE I CRNE GORE U FINANSIJSKIM INSTITUCIJAMA

 

Povodom agencijeske vijesti da je fiskalni agent državne zajednice Srbija i Crna Gora u Međunarodnom monetarnom fondu Narodna banka Srbije, a u Svjetskoj banci Centralna banka Crne Gore, Ljubiša Krgović, predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore, dao je sljedeću izjavu:

»Smatram da je to jedno korektno rješenje koje vodi računa o ravnopravnosti Crne Gore u državnoj zajednici, a nije na štetu Srbije. Ono uvažava i neke realne  odnose između država članica. Moguće je da će do donošenja odluke na Savjetu ministara uslijediti  određena preciziranja, ali to rješenje je  prihvatljivo za Centralnu banku  i mi ćemo ga sa svoje strane podržati.

Pokazala su se netačnim određene najave  da je Crna Gora neko zbog koga će biti dovedeni u pitanje odnosi sa međunarodnim finansijskim institucijama, a posebno sa MMF-om. Nikada do sada, pa ni ovom prilikom, ni jedan aranžman sa međunarodnim finansijskim institucijama, pa ni ovaj sa MMF-om, nije doveden u pitanje zbog Crne Gore.

Centralna banka će, sa svoje strane, odgovoriti obavezama koje ovakav aranžman zahtijeva.«