Najave
 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 9.10.2008. godine

 

NAJAVA: Godišnji sastanci MMF-a i Svjetske banke

Crnogorska delegacija koju predvode ministar finansija dr. Igor Lukšić i guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović, sa saradnicima, otputovala je u Vašington gdje će od 10. do 13. oktobra, učestvovati na godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Tokom boravka u Vašingtonu, delegacija će prisustvovati sastanku Holandske konstituence čiji je Crna Gora član i koja u MMF-u i Svjetskoj banci zastupa naše interese. Planirani su brojni sastanci sa visokim predstavnicima ovih međunarodnih finansijskih institucija, izvršnim direktorom MMF-a Ageom Bakerom,  potpredsjednikom Svjetske banke Šigeom Kacuom i regionalnim direktorom Džejn Armitaž, izvršnim direktorom holandske konstituence u Svjetskoj banci Hermanom Vajfelsom  kao  ministrom finansija Holandije Voterom Bosom i guvernerom Centralne banke Holandije, Nutom Velinkom. Pored toga, naša delegacija imaće i niz bilateralnih susreta sa predstavnicima američkog Stejt departmenta i vodećih poslovnih banaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 4.6.2008. godine

NAJAVA: Crnogorska delegacija na sastanku Konstituence

  Crnogorska delegacija koju predvode ministar finansija dr Igor Lukšić i guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović, sa saradnicima, otputovala je u Amsterdam gdje će od 6. do 8 juna 2008 godine biti održani sastanci Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

   Tokom sastanaka Konstituence crnogorska delegacija susrešće se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom finansija Voterom Bosom kao i guvernerom Centralne banke Holandije Nutom Velinkom. Specijalni gost na sastanku Konstituence biće  izvršni direktor MMF-a Dominik Štraus Kan, sa kojim će se crnogorska delegacija takođe susresti, a imaće i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja članica Konstituence.

   Crna Gora (član Svjetske banke i MMF-a od 18.januara 2007.godine).  članica je holandske Konstituence koja u MMF-u zastupa naše interese i u čijem se sastavu nalazi još 12 zemalja: Holandija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina. Ministar finansija dr Igor Lukšić je guverner Crne Gore u članicama grupacije Svjetske banke, a Predsjednik savjeta Centralne banke Ljubiša Krgović  guverner u Međunarodnom monetarnom fondu.

   Na ovogodišnjim sastancima Konstituence biće riječi o svjetskoj ekonomiji i prioritetima MMF-a, strategiji Svjetske banke u zemljama sa srednjim (prosječnim) nivoom prihoda, kao i o posledicama globalnog kreditnog rasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 8.5.2008. godine

Sjutra počinje međunarodni  interbankarski Forum

 

    Crnogorsko Udruženje banaka domaćin je velikog međunarodnog interbankarskog Foruma koji će se održati sjutra 09. maja, a tema su aktuelni izazovi u bankarstvu Evropske unije. Na Forumu će učestvovati generalni sekretari udruženja banaka iz Grčke, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Kipra i Crne Gore, kao i predstavnici Evropske bankarske federacije. Crnogorski bankarski sektor biće predstavljen kroz značaj supervizije banaka i značajno iskustvo Centralne banke (CBCG) na tom polju.   

    Učesnike  Foruma primiće Guverner Centralne banke Ljubiša Krgović, sjutra 09. maja, u 12. sati, u prostorijama CBCG. Pozivamo sve medije u Republici da svojim prisustvom isprate ovaj  događaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 27.12.2007. godine

 NAJAVA: Novogodišnji press predsjednika Savjeta CBCG

  

Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović, održaće konferenciju za novinare u petak, 28. decembra sa početkom u 11. 00 sati.

Na konferenciji će biti riječi o kretanjima u ekonomskom i finansijskom sistemu u godini koja je na izmaku, odnosno o planovima i očekivanjima u Novoj 2008. godini.

Prostorije CBCG na bulevaru sv Petra Cetinjskog br. 6.

 

Dobrodošli!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 10.12.2007. godine

NAJAVA: Početak razmjene podataka iz Regulatornog kreditnog registra

 

Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović i direktori crnogorskih poslovnih banaka, potpisaće ugovor o razmjeni podataka iz Regulatornog kreditnog registra, koji će omogućiti svim bankama da na jeftiniji i efikasniji način pospješe ocjenu kreditnog rizika, kao segment ukupnog procesa upravljanja  rizicima.

Svečano potpisivanje ugovora održaće se u danas, 10. decembra  u 11 sati, u prostorijama Centralne banke Crne Gore.

 Regulatorni kreditni registar osnovan je pri Centralnoj banci Crne Gore i predstavlja bazu podataka svih klijenata banaka koji imaju kreditnih ili vanbilansnih obaveza prema bankama. Registar će omogućiti precizniju procjenu i praćenje kreditnog rizika u bankama kao i na nivou sistema. On će pruziti sve neophodne podatke o korisnicima kredita u cilju bolje pripreme za neposrednu kontrolu u bankama, kao i praćenje eventulnih transfera kreditnog rizika među bankama. Razmjena podataka iz regulatornog kreditnog registra doprinijeće i poboljšanju opšte investicione klime i održavanju finansijske discipline i stabilnosti.

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 6.12.2007. godine

 

NAJAVA: Uručenje prve nagrade Centralne banke  

Generalni direktor Centralne banke Crne Gore mr Milojica Dakić uručiće prvu nagradu CBCG, u kategoriji najboljeg diplomskog rada, Nikoli Mićunoviću diplomiranom ekonomisti,  za rad  'Rizici u bankarstvu'. Nagrada će biti uručena sjutra, 7. decembra u 13h, u prostorijama CBCG na bulevaru Sv Petra Cetinjskog br. 6.

Pozivamo sve novinare u Republici da prisustvuju svečanom činu dodjele nagrade.

Godišnja nagrada CBCG sastoji se od plakete i novčanog iznosa i dodjeljivaće se svake godine uoči 15. marta, dana kada se obilježava početak rada Centralne banke, izuzev ovogodišnje nagrade koja se dodjeljuje sjutra. Nagrada CBCG dodjeljuje se za kategorije najboljeg diplomskog, magistarskog i doktorskog rada iz oblasti bankarstva i monetarne politike i teorije. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa koji utvrđuje Savjet Centralne banke posebnom odlukom za svaku godinu.  

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 15.10.2007. godine

 

NAJAVA: Konferencija za novinare Međunarodnog monetarnog fonda

 Predstavnici redovne misije Međunarodnog monetarnog fonda, šef misije Grejem Džastis i stalni predstavnik MMF-a u Crnoj Gori Harald Hiršhofer, održaće konferenciju za novinare,  sjutra 16. oktobra,  sa početkom u 12 sati.

 Prostorije CBCG na bulevaru Sv Petra Cetinjskog 6.

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 12.9.2007. godine

NAJAVA: Uskoro jeftiniji platni promet

  

   Guverneri centralnih banaka Crne Gore, Srbije i BiH, Ljubiša Krgović, Radovan Jelašić i Kemal Kozarić potpisaće sjutra u Sarajevu Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja, cime ce se omogućiti lakši i jeftiniji međunarodni platni promet između zemalja potpisnica. Ovaj projekat povezace zemlje bivše Jugoslavije, a krajnji cilj su zemlje članice srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini - CEFTA.  

   Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja bice potpisan na medjunarodnoj konferenciji u Sarajevu, koju povodom obilježavanja desete godišnjice rada, organizuje Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH). Konferenciji ce pored, čelnika centralnih banaka Crne Gore, Srbije, Albanije, Makedonije, Rumunije, Turske i Grčke, prisustvovati i veliki broj predstavnika ekonomskog, javnog i političkog života iz Bosne i Hercegovine i madjunarodne zajednice.

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 22.7.2007. godine

NAJAVA: Susret Krgović – Kalancopulos

 

     Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović, sastaće se sjutra  23. jula 2007. godine, u 09.00 sati, sa direktorom i regionalnim koordinatorom Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, Orsalijom Kalancopulos.
Susret Krgovića sa gospođom Kalancopulos možete snimiti, a nakon razgovora biće objavljeno saopštenje za javnost.

Prostorije Centralne banke Crne Gore na bulevaru Sv Petra Cetinjskog, br. 6.

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 10.6.2007. godine

Susret Krgović- Velink

  

    Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović razgovaraće sjutra, 11. juna 2007. godine, sa predsjednikom Centralne banke Kraljevine Holandije Nutom Velinkom (Nout Wellink), koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon susreta u Centralnoj banci, izjave Krgovića i Velinka, planirane su u 11.40 sati. Centralna banka Crne Gore, bulevar Sv Petra Cetinjskog br.6.

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 28.3.2007. godine

 

Konferencija za novinare glavnog ekonomiste CBCG dr Nikole Fabrisa

 

     Glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore, dr Nikola Fabris, održaće konferenciju za novinare u četvrtak, 29. marta,  sa početkom u  12 sati. Na konferenciji će biti predstavljen Godišnji izvještaj glavnog ekonomiste i nova radna studija CBCG - Analiza finansijskih tržišta. Studija govori o crnogorskom makroekonomskom ambijentu i sagledava ulogu CBCG i bankarskog sektora uopšte, u svjetlu razvoja finansijskih tržišta.

 Prostorije Centralne banke, na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog br. 6.  

 

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 14.3.2007. godine

Najava: Konferencija za novinare predsjednika Savjeta CBCG Ljubiše Krgovića

 

  Povodom obilježavanja šest godina rada Centralne banke Crne Gore, predsjednik Savjeta Ljubiša Krgović održaće konferenciju za novinare u četvrtak, 15. marta,  sa početkom u  14 sati.

 Prostorije Centralne banke, na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog br. 6.  

 

 

 

 

 

 

Podgorica, 27.2.2007. godine

NAJAVA: Promocija knjige dr Nikole Fabrisa

  

   Centralna banka Crne Gore organizuje promociju knjige CENTRALNO BANKARSTVO U TEORIJI I PRAKSI, autora dr Nikole Fabrisa, glavnog ekonomiste CBCG. O knjizi će govoriti njeni recezenti, predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović i prof. Miomir Jakšić, predsjednik Savjeta Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Promocija će se održati u Press Sali Crnogorskog narodnog pozorišta, u četvrtak, 01. marta, sa početkom u 13h. (Ulaz kod biletarnice)

 

S poštovanjem, 

Centralna banka Crne Gore 

 

 

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 23.1.2007. godine

 

NAJAVA: Otvaranje kancelarije MMF-a u Crnoj Gori

  Povodom otvaranja kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Crnoj Gori, predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović i rezidentni predstavnik Fonda Harald Hiršhofer, održaće zajedničku koferenciju za novinare, sjutra 24. januara, sa početkom u 12.00h.

Prostorije Centralne banke Crne Gore, bulevar Sv Petra Cetinjskog br. 6.

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 25.12.2006. godine

 Najava: Novogodišnji press predsjednika Savjeta CBCG Ljubiše Krgovića

 Predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović održaće konferenciju za novinare u utorak, 26. decembra,  sa početkom u 12 sati. Tema konferencije su izazovi crnogorske ekonomske politike u 2007. godini, i uspjesi koji su na tom planu zabilježeni u godini koja je na izmaku.

 Prostorije Centralne banke, na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog br. 6.  

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 21.12.2006. godine

NAJAVA: Okrugli sto na temu novog Zakona o bankama

U Centralnoj banci Crne Gore sjutra će se održati okrugli sto na temu novog Zakona o bankama. Okruglom stolu će prisustvovati predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović i zamjenik gen. dir. za kontrolu banaka Goran Knežević sa saradnicima i direktori crnogorskih poslovnih banaka. Nakon sastanka, u 14.30 h planirane su izjave za javnost.

 

Okrugli sto će se održati u zgradi Centralne banke na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog  br. 6.

 

 

 

 

 

 

CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Podgorica, 8.12.2006. godine

Najava: Press konferencija gl. ekonomiste CBCG

  Glavni ekonomista CBCG dr Nikola Fabris, održaće konferenciju za novinare u ponedjeljak, 11. decembra,  sa početkom u 12 sati. Tema konferencije su preporuke Vladi RCG za ekonomsku politiku u 2007. godini, čiji osnovni cilj u narednom periodu treba da bude rast životnog standarda i smanjenje siromaštva.

 

Prostorije Centralne banke, na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog br. 6.